donderdag 23 juni 2016

Elfenhuis: bedje

Nu mijn elfenhuis klaar is moet de boel worden ingericht. We beginnen met een de slaapkamer. Met een wilgentak die ik in stukjes heb gezaagd heb ik een bedje in elkaar gespijkerd. De lattenboden is gemaakt van houten roerstaafjes. Gewoon met hobbylijm aan elkaar geplakt en daarna een kleurtje gegeven. Vier kleine dennenappeltjes sieren het hoofd- en voeteneind. Tot slot heb ik een dekentje van jute en een kussen van mos op het bedje gelegd.




Elfenhuis: casco oplevering

Mijn project “elfenhuis” weer opgepakt. Het hout was inmiddels zo gekrompen dat de verdiepingen er bijna uitvielen. Alles weer stevig vastgezet met lijm en de kieren opgevuld met vulmiddel. Daarna het hout in de lijnolie gezet en daar waar nodig de boel bijgeschilderd. Tot slot hier en daar wat gedroogd mos op de stronk geplakt. Nu kunnen de binnenhuisarchitecten aan de slag. Ideeën genoeg!


zaterdag 18 juni 2016

Bootjes van kurk

Snel een bootje maken dat goed blijft drijven? Met drie kurken, een stukje touw, een cocktailprikker en een zeiltje van foampapier maak je in een handomdraai. En dan spelen maar!


Insecten tekenen

Beau-Jane, mijn oudste dochter, heeft haar 12e verjaardag met enkele klasgenoten gevierd. Ze had gevraagd of ik een tekenworkshop wilde geven. Tuurlijk doen we dat. Het onderwerp had ze ook bedacht: insecten. Dus gingen we aan de slag. Het bleken allemaal talentjes. Wat een resultaat! Daarna was het tijd voor een welverdiende lunch. Gezellig hoor met die jongelui.







zaterdag 11 juni 2016

Najaars cursus schilderen

Na de zomervakantie start ik met een nieuwe teken- en schildercursus voor kinderen in de Speeldernis. Aanmelden kan via atelierdeboomhut@gmail.com.

Datum: zaterdag 17 sep t/m 18 okt
Tijdstip: 10.00 - 11.30 uur
Voor wie: kinderen vanaf 5 jaar
Waar: Natuurspeeltuin de Speeldernis, Rotterdam
Kosten: €15,- voor 4 lessen

maandag 6 juni 2016

Trucje met maskeervloeistof

Voor iedereen die het schilderen van rozenkransjes onder de knie heeft, heb ik nog een truc in petto. Je hebt hiervoor een potje maskeervloeistof nodig. Met maskeervloeistof kun je delen van die wit moeten blijven tijdelijk  afdekken. Je brengt het op met een penseeltje en zodra het droog is kun je er overheen schilderen. Verf droog? Dan wrijf je het laagje maskeervloeistof er weer af.



Materialen:
  • dik papier (minimaal 200 gram) op postkaart formaat
  • aquarelverf uit een tube of in blokjes
  • waterverf penseel (dun)
  • pot met water
  • bordje om de verf te mengen
  • potlood
  • afplaktape
  • maskeervloeistof
  • Zwarte fineliner of Oost-Indische inkt

Je begint met het schilderen van een rozenkrans volgens de beschrijving. Met maskeervloeistof (grijs) schilder je nu kleine stipjes rondom de krans.


Daarna kleur je met een grote kwast de achtergrond in. Als de verf droog is wrijf je de grijze stipjes er weer makkelijk af. Op de plek waar de markeervloeistof zat is het papier wit gebleven.


Tot slot breng je met een zwarte fineliner (of Oost-Indische inkt) wat accenten aan. 





  












zaterdag 4 juni 2016

Foto's aquarelcursus

De rozen staan in volle bloei. Met de kinderen van mijn schilderclub hebben we ze nageschilderd met aquarelverf. Het resultaat is weer geweldig.







Zelfmaken: rozenkrans met aquarelverf

Het schilderen van rozenkransen is erg leuk en helemaal niet moeilijk. Mijn dochters zijn er al de hele week zoet mee. Ook eens proberen? Ze laten hier onder zien hoe het moet. 

Materialen:
  • dik papier (minimaal 200 gram) op postkaart formaat
  • aquarelverf uit een tube of in blokjes
  • waterverf penselen
  • pot met water
  • bordje om de verf te mengen
  • potlood
  • afplaktape (schilderstape)

Eerst plak je de randen van het papier af met afplaktape. Daarna teken je met potlood een cirkel (gebruik de rol met plakband voor een strakke vorm).

Op de potloodlijn schilder je nu met verf de roosjes. Gebruik een lichte kleur. Geen ervaring met schilderen? Kijk dan hier even hoe je roosjes schildert. 


Daarna breng je met een donkere kleur wat accenten aan in de rozen. Vervolgens schilder je het bladgroen tussen de bloemen.


Met blauwe stipjes schilderen we er nu nog wat bloemetjes blij. De verf eerst weer laten drogen alvorens je met een dik penseel de achtergrond inkleurt. 


 

Als de achtergrond opgedroogd is mag het tape voorzichtig worden verwijderd. Klaar! Net zo makkelijke maak je een rozenhartje. En voor de liefhebbers heb ik op dit blog ook nog een voorbeeld van schilderen met maskeervloeistof geplaatst. Veel schilderplezier!


Hoe schilder je rozen?

Het schilderen van roosjes is helemaal niet moeilijk. Ook met kinderen is dat heel goed te doen. Hieronder staat stap voor stap hoe je te werk moet gaan. Als je dit kunstje onder de knie hebt is het leuk om een rozenhart of –krans te schilderen.

Materialen:
  • dik papier (minimaal 200 gram)
  • aquarelverf uit een tube of in blokjes
  • waterverf penseel (middelmaat)
  • pot met water
  • bordje om de verf te mengen

Aquarelverf gebruik je nooit rechtstreeks uit de tube op papier. Eerst vermeng je de verf met water op een bordje. Desgewenst kun je meerdere kleuren mengen. Ik gebruik eerst roze verf, daarna vul ik de roos op met rood en beetje geel. Om te oefenen schilder je een velletje vol. Gaat het goed? Dan is leuk om je aan een rozenkrans te wagen. Succes!